AlexJ's Computer Science Journal

alexandru.juncu.ro

[Personal] San Francisco

San Fancisco este cel mai apropiat oraș mare de Mountain View, drept consecință, un loc pe care l-am vizitat des… foarte des…

Cel mai ușor mod în care poți ajunge în SF este mergând cu Caltrain-ul. Acest tren circulă pe un traseu între San Francisco și San Jose, având opriri în orașele importante din Silicon Valley. Din MTV până în SF, faci aproximativ o oră mergând cu Caltrain-ul, care circulă cam din oră în oră, de pe la 7 dimineața până pe la 12 noaptea. Primul vagon este rezervat pentru biciclete, și este recomandat să ai o biciletă cu care să mergi în oraș. De asemenea, este întotdeauna recomandat să te îmbraci gros când vii în SF pentru că vântul este ceva aproape permanent.

Este un oraș mare, bineînțeles cu un centru cu clădiri înalte și o suprafață foarte mare datorită zonei metropolitane din jur. Stația de Caltrain din San Fancisco te lasă într-o zonă destul de centrală din punct de vedere turistic. În apropiere este o stradă numită Embarcadero care merge pe conturul nord estic al orașului ce este mărginit de San Francisco Bay. Zona aceasta este, după cum îi zice și numele străzii, portul (vechi, dar încă funcțional) al orașului.

În partea estică a Embarcadero se află AT&T Park, care este stadionul echipei de baseball locale, The San Francisco Giants. Este o arenă mare și specială pentru ca este fix pe marginea apei. O lovitură (foarte) puternică din stadion ar arunca o minge în apă. Este o zonă foarte aglomerată când Giants au meci, deoarece americanii vin cu toată familia la acest spectacol. Un meci de baseball nu este doar un simplu meci, ci un eveniment întreg pentru spectatori, care sunt foarte apropiați de echipa lor.

Portul începe la Bay Bridge, cu Ferry Building, unde era punctul de control pentru bacurile din Bay. Clădirea iese în evidență prin turnul său cu ceas, care a supraviețuit cutremurilor din oraș. Acum este folosită ca o clădire de magazine. “Pier 39” este un loc mai turistic, loc în care se află și acvariumul. Este în apropierea Fisherman’s Wharf, unde poti merge să vezi focile. Pontoanele sunt mari și mici și găzduiesc vase de la bărci de pescuit la nave de coazieră pe ocean. Magazine de suveniruri și multe restaurante cu specialități din pește. Un prânz sau o cină aici oferă o masă bună alăguri o priveliște foarte frumoasă. În zonă, multe firme oferă tuturi pe Bay, spre Alcatraz și Angel Island.

Insula Alcatraz este unul dintre principalele atracții alte orașului. Această stâncă (numită chiar “The Rock”) are o istorie destul de încărcată. A pornit ca o fortăreață militară, ale cărei tunuri apărau intrarea în San Francisco Bay, apoi a fost transformată în închisoare militară în timpul Războiului Civil American. În 1933, insula a devenit închisoare federală, lucru pentru care a rămas cunoscută în istorie. Datorită locației sale, Alcatraz era perfectă ca închisoare: dacă celulele și zidurile interne nu te blocau pe insulă, apa rece și plină de curenți puternici te țineau departe ce civilizație. Oficial, nici un om nu a evadat din Alcatraz, cu excepția cazului Frank Morris și frații Anglin, care se zvonește că au supraviețui încercarea lor periculoasă de evadare. La Alcatraz au fost trimiși unii dintre cei mai periculoși criminali ai Americii, printre care Robert “The Birdman” Stroud, psihopatul cu un IQ de 134 și Al Capone, gangsterul din timpul prohibiției. O sentință la Alcatraz era una oribilă… dacă faptul că ești închis alături de cei mai periculoși oameni sau condițiile de acolo nu erau destul, trebuia să trăiești cu faptul că aveai o priveliște asupra San Francisco-ului animat, aflat la doar câteva mile apropierem peste apă, dar, totuși, la o distanță imposibilă. Este un loc foarte ciudat să mergi ca turist, dar locul este amenajat acum în așa fel încât să îți dea o imagine foarte bună a ce însemna închisoarea Alcatraz. Închisoarea a fost închisă în 1963, când s-a decis că sistemul de penitenciare din America trebuie să treacă de la unul punitiv la unul corecțional. Ultima bucată de istorie a Alcatraz aparține Ocupației indiene a insulei din 1969-1971, când mai multe triburi de indieni americani au invadat insula în semn de protest pentru felul în care erau tratați de guventul Statelor Unite.

Dacă mergi cu mașina spre SF, faci cam tot oră, ~60 mile, mergând pe US 101, drumul ce traversează SUA de la nord la sud. US 101 este, în general, freeway, dar în unele situații, este doar un drum printr-un oraș (un fel de E85 în Europa). Mergând pe 101 în SF spre nord ajungi la simbolul orașului, podul Golden Gate. Dacă nu este acoperit de ceață (ceea ce se întâmplă extrem de des) poți să vezi un mostru de metal ce unește cele două maluri despărțite de San Francisco Bay. Imediat la nord de GG Bridge este un vista point, de unde poți vedea oașul, Alcatraz și Angel Island și oceanul vast. Imediat ce ieși la nord de Golden Gate, începe o regiune care pare mai mult de munte decât metropolitană. În apropiere se găsește parcul național Muir Woods, cu o colecție de redwoods, copaci înalți de zeci de metri și de sute de ani vechime.

În apropierea întrării la Golden Gate Bridge, se găsește Golden Gate Park, un parc ce acoperă un cartier înteg din oraș. SF nu este un oraș foarte gălăgios, dar parcul este un loc foarte bun de făcut plimbari de relaxare, jogging și picnicuri. În acest parc se află Academy of Science, un muzeu de ștințe ale naturii. Este un loc în care orice elev de gimnaziu ar trebui să îl vadă. Conține un planetarium, sub forma unei sfere ce se întinde pe 3 etaje. O alta sferă, este o pădure tropicală închisă, în care poți să urci într-o spirală în jurul copacilor înalți, simțindu-te ca într-o pădure adevărată, inclusiv cu caldura și umiditatea și păsări și insecte.

Un lucru ce definește San Francisco sunt dealurile din oraș și străzile foarte abrupte, multe dintre ele aproiindu-se de unghi de 45 de grade. Cea mai cunoscută stradă cu unghi amețitor este Lombart. Acestă stradă ar fi fost imposibil să fie urcată sau coborâtă drept, așa că este făcută șerpuită. Are un singur sens, putând doar să cobori pe ea, și interiorul curbelor este umplut e grădini cu flori. Strada este una dintre cele mai vechi și nu este asfaltată ci are pavele. Este un test foarte interesant pentru șoferii pasionați. Tot specific SF și datorat dealurilor sunt cable carts. Echivalentul tranvaelor (și trase acum 100 de ani de cai), nu pot circula cu propria putere pe șine datorită unghiului străzii, așa că sunt trase în sus cu ajutorul unor lanțuri ce se găsesc în pământ, asemănător cu un funicular.

Ca locuitor al orașului, stai în niște blocuri de doar câteva etaje, deoarece relieful nu permite clădiri prea înalte (mai puțin în centru, pe Market Streat, unde se găsesc mare parte din clădirile de birouri). Am avut ocazia să intru într-un apartament din SF și am fost surprins să văd cum arată înăintru. Totul este foarte înghesuit și spațiile lunt mici. Dar ce este foarte frumos, majoritatea blocurilor permit locatarilor accesul pe acoperiș. Aici, chiar dacă este foarte des un vânt puternic ce bate, oamenii au scaune și mese afară și un grătar pregătit. Priveliștea este una foarte frumoasă pentru că dacă ești pe o colină, poți vedea mare parte din oraș, podul Golden Gate și San Francisco Bay.

San Fancisco este un oraș frumos de vizitat și de locuit. Este mare, dar destul de liniștit. Ai în apropiere cam tot ce ai avea nevoie, de la magazine și firme mari, la parcuri, o plajă lângă ocean sau o pădure de munte. Dacă Los Angeles este inima Californiei de Sud, San Francisco este inima Californiei de Nord.

Comment

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

*