AlexJ's Computer Science Journal

alexandru.juncu.ro

[Personal] Trip to Amsterdam, The Orange city

Amsterdam este unul dintre orașele pe care voiam de mult timp să le vizitez și abia săptămâna aceasta am reușit să fac asta. Împreună cu niște prieteni, am petrecut 4 zile în orașul portocaliu. Și ne-am ales cea mai interesantă zi de a ajunge în capitală: 30 aprilie, Ziua Reginei.

Ziua Reginei (care este, de fapt, ziua Reginei Mamă) este sărbătorită de olandezi prin petreceri și parade peste tot prin oraș. Cerința este să porți ceva portocaliu pe tine. Echipați cu tricourile portocalii, am luat ce mijloace transport în comun mai circulau în ziua respectivă și ne-am îndreptat spre centru.

Străzile, și așa înguste, erau pline de oameni ce petreceau. Oriunde te uitai, vedeai doar oameni în portocaliu cu câte o bere în mână. Vremea a ținut cu olandezii pentru că fix de Ziua Reginei a fost un soare cum se vede foarte rar în Țările de Jos. Bărcile de pe canale erau și ele pline de oameni, atmosfera fiind apropiată de Carnavalul de la Veneția. În parcuri, lumea stătea pe iarba verde, profitând de soarele de afară. În centrul orașului, într-un loc numit Dam, se amenajease un parc mic de distracții. Cei ce nu participau la petreceri au ieșit în fața casei lor și vindeau ce lucruri nefolositoare mai aveau acasă. Tot centrul era un mare Flea Market. Înfruntând mulțimea de oameni, am parcus centrul vechi de la un capăt la altul (de la Muzeul Van Gogh până la Gara Centală).

A doua zi, orașul se recupera după Koninginnedag (Ziua Reginei). Mormanele de gunoaie (doze de bere) începeau să fie ridicate. Străzile ajunseseră de la suprapopulate la aproape pustii (probabil încă nu își reveniseră petrecăreții de la băutură). Am început să învățăm liniile de tramvai și metrou și, în general, unde eram pe hartă.

Am pornit de la zona muzeelor, unde este și semnul faimos cu “I Amsterdam”, cu o vizită la Muzeul Van Gogh, unde am aflat tot ce se putea despre artist. Destul de înfometați, am căutat ceva de mâncare și am rămas foarte dezamăgiți de restaurantele olandeze.

După, ne-am îndreptat iar, prin centrul vechi, spre Dam și spre Central Station (Gara centrală, unde și toate liniile de metrou duceau). De lângă Central Sation, am luat un tur cu barca care ne-a dus pe canalele din centru și ne-a făcut un mic rezumat a punctelor istorice ale orașului. Bărcile pentru turiști erau toate acoperite, făcându-se evident faptul că o zi fără ploaie în Amsterdam era ceva neobișnuit (deși noi am avut mare noroc cu vremea). Am profitat și de roata gigantică (similară cu cea din Prater, Viena) instalată în centru și ne-am urcat într-o cabină ce ne-a dus la o întălțime de unde puteam vedea tot orașul și toate lucrurile pe care le vizitasem până atunci.

Ca pentru orice turișt în Amsterdam, următoarele destinații au fost un bar unde aveau diverse sortimente de beri olandeze, un coffeeshop unde…er… nu am găsit cafea și Red Light District. Plimbarea prin Cartierul Roșu a fost mai puțin impresionantă decât te-ai aștepta și descrierea a ce era pe acolo, well, e destul de cunoscută.

A treia zi am început-o prin a vizita universitatea din Amsterdam unde studiau colegii noștrii: VU (Vrije Universiteit). Deși nu era un campus specaculos din afară, în interior arăta foarte bine. Foarte multe laboratoare și birouri, multe facilități pentru studenți. Am trecut și pe lângă biroul lui Andrew S. Tanenbaum și am văzut pe niște uși numele a unor doctoranzi ce au terminat UPB.

După masă, ne-am îndreptat spre una dintre gările din oraș pentru a merge într-un orășel din apropiere, Zaanse Schans în căutarea Morilor de Vânt. Am coborât în gara orașului și dintr-o dată se simțea că este un oraș mic (abia vedeai oameni pe stradă). Am trecut un rău, ocazie cu care am văzut un pod ce se ridica pentru a permite unei nave să treacă și am ajuns într-un mic sătuleț. Priveliștea era foarte interesantă: case mici lângă terenuri irigate de mini canale peste care treceau mini-poduri. Peste aceste căsuțe se înălțau multe mori de vânt gigantice. Vântul bătea foarte tare și învârtea cu putere paletele morilor.

În acest sat, am vizitat două case, una unde se vindea cașcaval făcut în zonă (lângă care era o fermă de oi) și un magazin de saboți. În fiecare se țineau demonstrații de cum se fabrică cașcavalul, respectiv saboții. Am văzut o astfel de demonstrație, în care, în 5 minute, cineva a confecționat dintr-o bucată din lemn un sabot tradițional olandez în fața noastră.

Terminând cu satul de mori de vânt, ne-am îndreptat spre gară spre a merge nu înapoi în Amsterdam, ci în Utrecht, pentru a ne întâlni cu alți prieteni din România ce veniseră acolo la studii. Utrecht este un oraș medieval cu o imagine mult mai veche decât Amsterdam-ul. Mi-a adus aminte de Bruges, în comparație cu Bruxelul. Nu am avut mult timp să stăm, dar am făcut o plimbare prin orășelul care era foarte liniștit.

Ultima zi am dedicat-o unei vizite la Grădina zoologică a Amsterdamului, după care ne-am făcut datoria de turiști și am cumpărat câteva suveniruri. Printre lucrurile interesante de cumpărat au fost niște saboți din porțelan (de la Delft) ce conțineau bulbi de lalele (faimoasele lalele olandeze).

Vizita în Amsterdam a fost foarte interesantă, în special datorită persoanelor care au avut răbdare să ne ducă în locurile care trebuiau. Au fost patru zile pline de activități și tot nu am reușit să vedem tot ce era.  Amsterdamul este un oraș foarte activ și cred că singurul motiv pentru care nu ai vrea să locuiești acolo ar fi vremea. Aș vrea să mă mai întorc pentru a vizita locuri ca Delft și Rotterdam și a dedica mai mult timp orașelor ca Utrecht-ului.

Comment

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

*